2

In atentia detinatorilor de website-uri (ACTA related)

Acest ghid prezintă riscurile pe care ACTA le creează pentru site-urile web, în special pentru cele de comerț electronic.

Pentru a rămâne online, un proprietar de site trebuie să se asigure că site-ul său nu conține niciun material care i-ar putea face pe furnizorii săi de servicii să se teamă că ar fi vorba despre o încălcare, intenționată sau neintenționată, a drepturilor de proprietate intelectuală. Astfel de materiale ar putea include informații postate de către terți, cum este cazul conținutului generat de utilizatori. Întrucât Internetul este global, proprietarul site-ului trebuie să fie sigur că materialul respectiv este în afara oricărei suspiciuni, atât în țara în care își are sediul principal, cât și în țările în care furnizorii săi de servicii își au sediile principale și în țările care sunt vizate de serviciile furnizate. Întrucât legislațiile privind dreptul de autor variază atât la nivelul UE, cât și pe plan global, în special în ceea ce privește excepțiile dreptului de autor, situația descrisă mai sus reprezintă o sarcină aproape imposibilă.

Sugestiile de mai jos pot fi utilizate într-o lume post-ACTA, în scopul menținerii online a site-urilor web. Toate exemplele prezentate au existat în realitate, dar au un caracter oarecum excepțional. Dacă ACTA este ratificat, astfel de exemple vor deveni o practică obișnuită:

1. Atunci când demarați o afacere, trebuie să cumpărați un nume de domeniu. Puteți face asta prin intermediului unui așa-numit registrator. Trebuie să vă asigurați că niciuna din acțiunile dumneavoastră nu ar putea reprezenta o motivație pentru ca registratorul (sau revânzătorul de nume de domenii) să vă elimine site-ul web. Acest lucru s-a întâmplat deja atunci când afacerile online ale unei companii spaniole au dispărut peste noapte pentru că un registrator american a șters numele de domenii ale respectivei companiei. Infracțiunea? Furnizarea de serviciii turistice către Cuba – acțiune legală în Spania, dar ilegală în SUA.

2. Fiecare nume de domeniu este administrat de către un registru de nume de domenii, dar vândut către utilizatorii finali prin intermediul unui registrator. Așa că, pentru a rămâne online, este important să evitați orice acțiune care ar putea risca să genereze măsuri unilaterale luate de către registru sau registrator. Spre exemplu, registrul pentru numele de domenii .com și .net a solicitat deja dreptul de a întreprinde acțiuni voluntare prin ștergerea site-urilor web despre care crede că încalcă prevederile legale.

3. Motorul de căutare care oferă trafic către site-ul dumneavoastră vă poate elimina site-ul din rezultatele căutării, în baza legislației țării în care își are sediul principal. Acest lucru se întâmplă deja în cazul Google, spre exemplu, care elimină rezultatele căutării în Europa, ca urmare a unor solicitări ne-judiciare realizate în baza legislației SUA (Digital Millenium Copyright Act). În mod ironic, Google desfășoară și acțiuni voluntare de eliminare a accesului la materialele cu privire la care există teama că ar fi contrare legislației europene – deși continuă să permită accesul utilizatorilor SUA la respectivele materiale.

4. Furnizorii de servicii de plată pe care îi folosiți ar putea să vă înghețe conturile sau să vă blocheze plățile, în cazul în care se tem de consecințele negative care ar putea apărea ca urmare a activităților pe care le desfășurați. Până în momentul de față, am văzut cum VISA, Mastercard și Paypal au blocat plățile către Wikileaks, deși această organizație nu a fost niciodată acuzată pentru încălcarea legislației.

5. Furnizorii de servicii Internet sau de servicii de găzduire vă pot elimina site-ul web în cazul în care consideră că orice aspect al acestuia poate reprezenta o încălcare directă sau indirectă a legii.

Organizația neguvernamentală olandeză Bits of Freedom a testat reacțiile a zece furnizori de servicii Internet și de servicii de găzduire, printr-o acțiune care a constat în încărcarea unui text legal și, ulterior, transmiterea unei plângeri prin intermediul unui cont Hotmail. Sapte dintre cei zece ISP-iști au eliminat materialul fără nicio întrebare – acesta este modelul “colaborativ” care va fi ancorat în legislația internațională prin ACTA și promovat de către o Uniune Europeană care, potrivit tratatelor sale, are la bază “statul de drept”.

6. Ar trebui să fiți conștienți și de faptul că este posibil ca furnizorul de servicii de plată să divulge informații financiare, inclusiv informații sensibile din punct de vedere comercial, către autorități judiciare sau către deținătorul de drepturi de proprietate intelectuală dacă se consideră că sunteți un “presupus contravenient” sau că aţi fost “implicat” într-o acțiune ilegală.

7. Este important să fiți precaut atunci când oferiți legături web către conținut găzduit pe alte site-uri sau când alegeți reclamele care sunt afișate pe site-ul dumneavoastră. Așa cum a aflat guvernul britanic atunci când un site guvernamental a oferit, în mod accidental, o legătură web către un site pornografic, nicio măsură de precauție nu este suficientă pentru a fi sigur că un link nu poate deveni o problemă.

8. În final, dacă vă bazați pe publicitate ca sursă de venit, trebuie să știți că rețelelor de publicitate li se solicită tot mai des să ia măsuri pentru a bloca plățile către site-uri web, așa că nu puteți conta pe astfel de surse de venit.

Sursa: APTI

Tweet-it

Share it (FB)

Digg it

Buzz it (Google Buz)

Experthost.ro

Prezenți pe piața de servicii web sub acest nume, din 2006, am încercat să găsim soluția optimă, ca echilibru între servicii de calitate si prețuri cât mai mici posibile. Încercăm să fim cât mai aproape de perfecțiune și să păstrăm o relație frumoasă atât cu clienții cât și cu partenerii însă acest lucru nu prespune concesiuni numai din partea noastră.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.